2018-05-22 09:21:22• hírek • Bede Emőke

Vége a mismásolásnak? Kamerákkal figyelik ezután a műszaki vizsgákat

A hatóságok megelégelték, hogy néhányan különféle csalások által szeretnének műszaki engedélyt kapni autójukra, ezért úgy döntöttek, hogy minden ITP-állomást és műhelyt arra köteleznek, kamerával rögzítsék a műszaki vizsgálat menetét.

A Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) által időszakos műszaki vizsgálat (ITP) elvégzésére feljogosított műhelyeknek, állomásoknak kötelessége ezentúl legalább két kamera segítségvel rögzíteni az átvilágításokat. Egész májusban országszerte zajlottak az ellenőrzések, aki azonban 20. után sem tette meg a szükséges lépéseket ez ügyben, könnyen búcsút mondhat engedélyének.
 

Mint azt Roxana Dima, a RAR szóvivője közölte, a kamerák látószögének teljesen le kell fednie azt a területet, ahol a műszakiztatás zajlik. A rögzített felvételeket 6 hónapig kell megőriznie az ITP-állomásoknak, a RAR pedig ezeket bármikor bekérheti ellenőrzés céljából. A kamerák a személyiségi jogok tiszteletben tartása mellett felveszik a műszaki átvilágítás teljes menetét, különösen ügyelve arra, hogy jól kivehető legyen az autó rendszáma és színe is.
 

A szóvivő szerint a döntés meghozatalában jelentős szerepe volt azoknak a szabálytalanságoknak, melyeket a RAR munkatársai fedeztek fel a műszaki vizsgálatok elvégzésére feljogosított műhelyek és állomások ellenőrzésekor, az ITP-állomások ugyanis rendszeresen kijátszották az érvényben levő törvényeket. Nem egy példa volt arra, hogy az átvilágítandó autó nem is volt jelent a „vizsgálatkor”, illetve olyan is előfordult, hogy a járműre megtévesztésig hasonlító autót vizsgáztattak le helyette. Voltaképp az ilyen mismásolásoknak vetne véget az új szabályozással a RAR.


Azonban nem csak ez a szabályozás lépett érvénybe május 20-án, hanem az is, mely szerint ugrik a forgalmi engedély, ha az autónk nem rendelkezik érvényes műszaki vizsgával. És akkor is búcsúzhatunk a forgalmitól, ha 90 napon belül nem jeleztük a hivatalos szervek felé, hogy új autót vásároltunk. E mulasztások miatt akár több ezer lejes bírságot is kaphatunk, ezért nem érdemes elbliccelni őket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: